Kurkijokelaisten pikkujoulut Loimaalla 14.12.2016

Kurkijoki-Seura järjesti nyt toisena vuonna peräkkäin pikkujoulujuhlan myös Loimaalla. Yhteistyökumppanina oli Loimaan Seudun Karjalaseura ry.. Tänä vuonna juhlapaikkana oli Loimaan kaupunginkirkon yläsali. Väkeä oli  puurosta, piirakkakahveista, ohjelmasta ja yhdessäolosta nauttimassa 70-80 - hienoa! Markku Ahokas ja Jukka Lentonen säestivät yhteislauluja ja esittivät pari kappaletta yksin. Kurkijoki-Seuran puheenjohtaja Ahti Kurri toivotti väen tervetulleeksi, Loimaan Seudun Karjalaseuran puheenjohtajaPekka Ahokas lausui päätössanat. Seuraavassa tuokiokuvia siinä välissä tapahtuneesta: 

Laulettiin yhdessä jouluisia lauluja. Kajahti karjalaisittain komeasti ja jouluisen juhlavasti ja lämpimästi. Tässä ei ole meneillään illan päättänyt Karjalaisten laulu - se lauletaan seisten. Oikealla Margit Räsänen esittää joulusatua kotitontusta, joka ei kyennyt hillitsemään makeannälkäänsä: tonttu leipoi ystävälliselle isäntäväelleen joulukakun, mutta ehti sen pala kerraallaan ennen aattoiltaa popsia omaan suuhunsa.

Margit Räsänen

Näytelmässä Lopotin kansakoulun oppilaita tunnilla vuonna 1885: vasemmalta Mari (Heljä Suveri), Juho (Veikko Repo), Marketta (Margit Räsänen) ja Anni (Riitta Sainio)

Kurkijoki-Seuran yhtenä teemana kuluvana vuonna on ollut "Kansakoululaitos 150 v". 30 vuotta Lopotin kansakoulussa opettanut H.J.Matikainen (Ahti Kurri) ohjaa tässä pakkasen vuoksi sisätiloissa pidettyä liikuntatuntia vuonna 1885.

Juho suksii oppikirjan opetusten mukaan. Sukset ovat tässä ihan oikeat yhdestä puusta tehdyt, mutta oppikirja vielä puhui eripituisista sivakoista ja kalhusta.

Arpajaiset toivat Mia Routille tällaisen näytelmän teemaan sopivan voiton. Taustalla joulujuhlan ohjelma.

_________________________________________________________________________________________

Kurkijokelaisten pikkujoulu Helsingissä 11.12.2016

Juhlaväkeä joulupuurolla.

Kurkijoki-Seura järjesti pikkujoulun tänä vuonna yhteistyössä Vpl.Pyhäjärvi-Seuran ja Pääkaupungin Karjalaiset ry:n kanssa.   Karjalatalon juhlasalissa nautittiin tervetuliaisiksi perinteinen joulupuuro - kohvit piiraiden ja muiden herkkujen kanssa nautittiin sitten väliajalla. Kahvitauolla ilmestyi pöytien ääreen - ei taivaallinen sotajoukko -  vaan toinen "sotaisakin" joukko - Tiernapojat. Helsingin luonnontiedelukion oppilaiden ryhmä viihdytti tarinallaan. Yhteiset joululaulut soivat hienosti - komeimmin tietysti arpajaisten jälkeen lopuksi laulettu Karjalaisten laulu.

Kurkijoki-Seuran pj Ahti Kurri toivotti juhlaväen tervetulleeksi ja totesi, että elleivät kaikki ole jo arkihuoliaan heittänee,t ne kyllä lämpimän yhteisen hetkemme aikan poistuvat mielestä.

Vpl.Pyjäjärvi-Seuran pj Riitta Hirvonen säesti illan yhteislaulut ja lausui jouluhlamme päätössanat.

Pääkaupungin Karjalaisten pj Tuula Hämäläinen toimi illan juontajana.

.... ja siinä välissä oli sitten mukavaa ohjelmaa:

Ermo Äikää - perinteen mukaan - piti koskettavan joulupuheensa.

Oopperalaulaja Anssi Hirvonen esitti kolme laulua ja kertoi niiden taustoista. Säestäjänä Riitta Hirvonen.

Kannel soi kauniisti, Liisa Antila soittimensa ääressä.

Jaakko Jukonen ja haitari.

Tanhuryhmä Säihke (9-10 - vuotiaita) Karjalan Nuorista kävi esittämässä taitojaan.

_________________________________________________________________________________________

Kurkijoen pitäjäjuhlat 13.-14.8.2016 Loimaalla

Kurkijoen pitäjäjuhlat järjestettiin 70. kerran. Tämä oli tuplajuhlavuosi:  Kurkijoki-Säätiö täytti 70 vuotta ja Kurkijoki-Seura 50 vuotta. Näitä molempia merkkivuosia juhlittiin pitäjäjuhlilla. 

Kurkijoki-Seuran "viralliset"  50-vuotisjuhlat olivat 22.4.2016 Karjalatalolla (katso kuvia alempaa). Pitäjäjuhlien lauantaipäivänä jatkettiin Kurkijoki-Seuran merkeissä - kakkukahveineen. 

Seuran puheenjohtaja Ahti Kurri avasi esitelmätilaisuuden.

Juhlavuoden kunniaksi lauantaipäivän ohjelma alkoi juhlaesitelmillä:

Kurkijoen kirkonkylän arkkitehtuurista väitöskirjaa valmisteleva arkkitehti Netta Böök esitelmöi Lopotin rikkaasta arkkitehtuurista. Jopa kolme eturivin arkkitehtia jätti aikoinaan kynäjälkensä Lopotin rakennuskantaan ja maisemaan.

Yhdeksi seuran juhlavuoden teemaksi on valittu "Suomen kansakoululaitos 150 vuotta". Kotiseutuneuvos Eino Vepsä kertoi juhlayleisölle Kurkijoen kansakoulujen historiasta. 

Arkkitehti Netta Böök kertoo Lopotin arkkitehtuurista.

Kotiseutuneuvos Eino Vepsä vauhdissa - tässä totisena, esitelmä oli einomaisen juoheva ja lupsakka.

Päivällisen jälkeen käynnistyivät Muistojen Iltamat.

Iltamat juonsi Kurkijoki-Seuran johtokunnan jäsen Kaija Koivusalo. Hänen työstämänään valmistui pitäjäjuhlille seuran 50-vuotishistoriikki, jossa sanoin ja kuvin kerrotaan seuran vaiheista ja kurkijokelaisuuden säilyttämiseksi ja edistämiseksi tehdystä työstä.  

Kaija Koivusalo juonsi Muistojen Iltamat. Tässä hän esittelee Kurkijoki-Seuran 50-vuotishistoriikkia. Sitä voi tilata seuralta (katso Muuta toimintaa, myyntituotteet).

Kurkijoki oli kantelepitäjä. Kurkijoki-Seuran logoon on ikuistettu virsikannel. Pitäjäjuhlayleisöä viihdytti soitollaan Miina Mäkinen, ei tosin virsikanteleella.

Kiertelevä Teatteriseurue oli niin ikään paneutunut kansakouluteemaan

Iltamien näytelmä kertoi, minkälainen oli oppitunti Lopotin kansakoulussa vuonna 1885, 130 vuotta sitten. Näytelmässä kuulusteltiin Afrikkaa ja palmupuita käsittelevää luonnonopin läksyä, valmisteltiin seuraavaa, Kurkijoella vielä tuolloin tuntemattomasta rautatiestä kertovaa läksyä. Sitten harjoiteltiin koulun yläpuolella Lopotin Mulimäellä (Kaupinmäellä) kohtsillään pidettäviä pitäjäjuhlia varten: runonlausuntaa ja yhteislauluja. Yleisö yhtyi kaikkien vielä tuntemiin, mutta jo 1880-luvulla laulettuihin koululauluihin.

Kiertelevä Teatteriseurue paljastui jälleen kerran Kurkijoki-Seuran johtokunnaksi.

Oppilaat Juho, Mari, Riitta, Marketta, Pekko ja Antti (Kurkijoki-Seuran johtokunta oli pannut itsensä koulunpenkille). Vasemmalta Veikko Repo, Heljä Suveri, Riitta Sainio, Margit Räsänen, Kari Rainio, Antti Laukkanen. Opettajana Ahti Kurri.

Vuonna 1885 Lopotin kansakoulussa oli opettajana 30 vuotta koulua johtanut Heikki J. Matikainen. Oppitunnin jälkeen hän tuli kertomaan kokemuksiaan tuolta 30 vuoden uralta - kaikki ei mennyt kuin Strömössä.

Kurkijoki-Seuran teettämälle seinäkartalle oli kiinnitetty Kurkijoen kansakoulujen valokuvat.

Myyntipöydän takana vas. Margit Räsänen, Heljä Suveri ja Salakarin sisarukset.

Sunnuntaina juhlistettiin Kurkijoki-Säätiön 70-vuotistaivalta.

Päivä alkoi juhlajumalanpalveluksella Karjalaisen kansan messuineen. Lippupartiot veivät muistoa kunnioittavat kukat meille karjalaisille tärkeille muistomerkeille.

Juhlapaikalla  Kurkijoki-Säätiö otti vastaan onnitteluja. Pääjuhlan kohokohta oli luonnollisesti kansanedustaja, presidenttiehdokas Matti Vanhasen juhlapuhe, jossa hän kosketteli mm. omaa karjalaisuuttaan ja karjalaisuutta yleisesti.  

Karjalaisen kansan messua varten juhlajumalanpalvelukseen oli koottu upea kuoro.

Kukkapartiot lähdössä muistomerkeille.

Kurkijoki-Seuran johtokunta onnittelemassa 70-vuotiasta Kurkijoki-Säätiötä. Säätiön hallitksen puheenjohtaja Pekka Ahokas ja asiamies, Kurkijokelaisen päätoimittaja Helena Sulavuori vastaanottavat suurennoksen Kurkijoen kartasta, joka sisältyy Kurkijoki-SEuran myyntituotteisiin.

Matti Vanhanen.

Kansantanssiryhmä Revanssi, ohjelmistossa tietysti mm. Karjalan katrilli.

Vuoden Kurki.

____________________________________________________________________________________

Talkoomatka Kurkijoelle 23.-26.5.2016 , hautausmaatalkoot

Kurkijokelainen-lehden järjestämällä kotiseutumatkalla toukokuun lopulla oli teemana jälleen Kurkijoen suomalaishautausmaiden kunnostus. Hautausmaitahan on Kurkijoella kolme: "vanha", "keskimmäinen" ja "uusi". Kurkijoki-Seuran tämän vuotisella valtion apurahalla oli viemisiksi hankittu infotaulu vanhalle hautausmaalle ja muistokivi uudelle hautausmaalle. 

Vanhimmalle hautausmaalle pystytettiin hautausmaan historiasta sekä suomeksi että venäjäksi kertova infotaulu sekä tien varteen hautausmaalle ohjaava viitta. Kun moottori- ja raivaussahoin varustautunut iskuryhmä oli hautausmaalla vieraillut, vanha kalmisto säilyneine muistokivineen esittäytyy kävijälle aivan eri tavalla ja houkuttelee tutkimaan lisää. 

Keskimmäisellä hautausmaalla talkooväki (apuna oli jälleen 10-henkinen paikallisten asukkaiden ryhmä sekä paikallisen Kala-Ranta yhtiöiden kauhakuormaaja miehistöineen) jatkoi perusraivausta - upeaa jälkeä. 

Uusimmalle hautausmaalle pystytettiin siellä olevan Elisenvaaran pommituksen uhrien joukkohaudan muistokivi. Siihen oli viimein saatu lupa viimesyksyisellä neuvottelumatkalla. Koko talkooväki kokoontui muistokiven paljastustilaisuuteen - ikimuistoinen hetki. 

Toki kunnon talkoorupeamien lisäksi oli aikaa myös yhteisille ja yksittäisille kotikylävierailuille. Isolla porukalla käytiin esim. Vätikän hiekoilla ja Tervussa, pienemmillä kotien kivijaloilla useammassa kylässä. Alholla kotikivillä istunut ryhmä kohtasi ja ikuisti mieleenpainuvan tapahtuman: rytinää - naarashirvi - perässä kaksi vasaa - sitten karhu!  

Vanhimmalle hautausmaalle pystytetty informaatiotaulu. Kun keskimmäinen hautausmaa otettiin käyttöön 1890-luvun puolivälissä, tälle hautausmaalle haudattin enää pääasiassa perhehautoihin.

Tuokiokuva talkoista keskimmäisellä hautausmaalla. Joukko talkoolaisia on kokoontunut pystyttämään löydettyä, maahan hautautuneena ollutta hautakiveä.

Muistolaatan teksti: "Elisenvaaran pommituksessa 20.6.1944 menehtyi yli 150 siviilihenkilöä. Tällä hautausmaalla olevassa joukkohaudassa lepää 49 Elisenvaaran pommituksen uhria. Rauha heidän muistolleen. Kurkijoki-Seura ja Kurkijoki-säätiö.

Sekä Pertti Poutasen puhe muistokivellä että Ohto Nuottamon viulun sävelet herkistivät suomalais-venäläisen talkooväen. Molemmat ovat Kurkijoki-Seuran jäseniä, Pertin juuret Elisenvaarassa ja Tervussa, Ohton isosisä Emil Nuottamo (Nyholm) oli Kurkijoen kappalaisena 1913-1931.

Talkookeitolle ei tarvinnut monasti käskeä. Keskimmäisen hautausmaan "paarihuone" taustalla. Sen seinällä viime vuoden talkoomatkalla asennetut infotaulut ja opaskartat.

Kurkijoen suurin työnantaja on kalanviljelyslaitos Kala-Ranta. Se on esim. kahtena vuonna antanut kauhakuormaajan talkoolaisten avuksi. Tänä keväänä "kalarantalaiset" olivat käyneet kaatamassa keskimmäisen hautausmaan kiviaidan ja tien väliin kasvaneen pöheikön. Veimme kiitokseksi taulun, joka kertoo venäjäksi Kurkijoen ensimmäisestä kalanviljelijästä: hän oli rovasti Gabriel Hartman vuonna 1860! Kuvassa toimitusjohtaja Timur Gazimagomedov ja lahjataulu.

____________________________________________________________________________________________

Kevätretki Lahteen 10.5.2016

Lahden Kaupunginteatteri

Tämän vuotinen kevätretki suuntautui Lahteen. Bussillinen retkeläisiä lounasti ensin Lahdessa ja suuntasi sitten Lahden kaupunginteatteriin. Eeva Kilven näytelmä "Evakkotyttö" on saavuttanut suuren suosion - ei ihme!  

_________________________________________________________

Kurkijoki-Seura ry täytti 50 vuotta 24.4.2016

Kurkijoki-Seura ry:n perustamiskokous oli 24.4.1966.  50-vuotista taivalta juhlittiin sunnutaina 24.4.2016 Karjalatalolla Helsingissä. Lähes  100  henkeä oli kokoontunut iloiseen, mieleenpainuvaan juhlaan. Seuraavassa tuokiokuvia juhlasta.

Onnittelijoiden jonoa

Juhlavieraat onnittelivat sisään tullessaan juhlivaa seuraa.

Lämpimiä onnentoivotuksia tuli sisarjärjestöiltä, Kurkijoki-Seuran "veteraaneilta", seuran nykyjäseniltä, suurelta joukolta Kurkijoki-Seuran ja Kurkijoen ystäviä. Ohessa muutamia poimintoja onnittelijoiden jonosta. 

Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström toi Karjalan Liiton onnittelut. Juhlapuheessaan Marjo toi esiin esim. sen, että Kurkijoki on itseään suurempi: Kurkijoki tulee esiin usein ja monissa eri yhteyksissä.

Kurkijoki-säätiön juhlavierasjoukkueessa olivat puheenjohtaja Pekka Ahokas, varapuheenjohtaja Tiina Lehto, Kurkijoki-säätiön valtuuskunnan pj Lauri Laukkanen ja säätiön asiamies, Kurkijokelaisen päätoimittaja Helena Sulavuori. Tässä puheenjohtajien iloiset kättelyt.

Tampereen seudun kurkijokelaiset -ryhmä toimii vireästi. Heidän tervehdyksensä ja onnittelut toivat siellä yhtenä kokoonkutsujista toimiva Erkki Kare ja puolisonsa Ritva. Taustalla Kurkijoki-Seuran johtokunnan jäsen ja sihteeri Kaija Koivusalo. Oikealla: Arto Miikkulainen lahjoitti Kurkijoki-Seuralle isänsä Erkki Miikkulaisen kirjoittamat kaksi Kurkijoki-aiheista kirjaa.

Oikealta: Arto Miikkulainen, Veikko Repo ja Ahti Kurri.

Ilmi Kärävä on Kurkijoki-Seuran ansioituneita veteraaneja. Ilmi on syntynyt nykyisen Kurkijoen kotiseutumuseon talossa Kurkijoella - silloin talo oli maanviljelyskoulun opettajien asuntola. Ilmi oli mukana myöhemmin juhlaohjelman historiapaneeliissa.

Hellikki Mattlar oli mukana jo Kurkijoki-Seuran perustamiskokouksessa. Hänet valittiin siinä tilaisuudessa Kurkijoki-Seuran ensimmäiseen johtokuntaan.

Ennen varsinaisen ohjelman alkua juotiin juhlakahvit ja syötiin syntymäpäiväkakkua - muun purtavan lisäksi.

Juhlan juonsi Margit Räsänen.

Tervehdyssanoissaan seuran puheenjohtaja Ahti Kurri kertoi Kurkijoki-Seuran synnystä päivälleen 50 vuotta aikaisemmin. Ahti korosti seuran valtakunnallisuutta ja kiitti seuran aktiiveja ja rivijäseniä siitä, että seura on menestyksekkäästi toiminut tähän asti ja tekee niin jatkossakin.

Arja Rahiala lauloi miehensä Esa Erolan säestämänä kaksi Kurkijoki-aiheista laulua, Laulun Kurkijoelle ja Kurkijoki-valssin.

Juhlapuheessaan Marjo Matikainen-Kallström korosti juurien etsimisen ja tuntemisen merkitystä oman identiteetin löytämisessä. Marjo kertoi itse harrastavansa sukututkimusta ja kertoi, mistä päin eri karjalaiset juurensa ovat. Marjo totesi myös, että kurkijokelaisuuteen törmää usein ja eri yhteyksissä. Hän totesi juhlayleisölle: "Te kurkijokelaiset vaikutatte laajemmalti kuin kuvittelettekaan."

Viulutaiteilija Mervi Myllyoja ja häntä säestänyt kitaristi Juha Lanu saivat yleisön haltiohinsa tulkinnoillaan karjalaisista sävelistä.

Juhlayleisöä.

Antrealaisten tervehdyksen juhlaamme tuonut EEVA HÄRÖ oli valinnut runosikermäänsä karjalaisten runoilijoiden Karjalasta kertovia runoja. Viimeinen runo oli poikkeus, mutta se oli valittu nimenomaan tähän tilaisuuteen, tälle yleisölle: runon teemana  olivat kurjet.  

Historiapaneelin ja laulutrion esityksen jälkeen laulettimaisteltiin in yhdessä Karjalaisten laulu. Sitten maisteltiin vielä hetki pöydän antimia ja haasteltiin.  

paneelissa oli mukana seuran toiminnassa voimallisesti mukana olleita. Puheenjohtajana toimi Kari Rahiala, panelisteina Ilmi Kärävä (oik.), Riitta Sainio, Elsi Laine ja Tapio Nikkari.

"Matkalle Karjalaan" päästiin kurkijokelaiskytkentäisen trion Jorma Kiiski (vas.), Arja Rahiala ja Klaus Kilpi mukana. Esa Erola säestää. Kurkijoki-Seuran historiasta kertovat kuvat vaihtuivat taustalla.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Kurkijoki-Seuran vuosikokous oli 6.3.2016

Vuosikokouksen osanottajia Karjalatalon Sortavala-salissa.

Kokouksen puheenjohtajana Kari Rahiala, sihteerinä Kaija Koivusalo. Taustalla Kurkijoki-Seuran jäsenten ikäprofiili.

Kuvateksti

___________________________________________________________________

Seura menetti puheenjohtajan, Kurkijoki ystävän ja puolestapuhujan

Puheenjohtaja Pirjo Laukkanen osoittaa suuntaa seuran johtokunnan kokoksen tauolla Karjalaisten kesäkodilla Jollaksessa kesällä 2015.

Suru-uutinen tavoitti meidät 30.1.2016: Kurkijoki-Seuran puheenjohtaja Pirjo Laukkanen oli menehtynyt sairauteensa. 

Muistamme kiitollisina valoisaa, optimistista ja aina karjalaisen iloista Pirjoa. Pirjon kurkijokelaiset juuret olivat Mikrilässä.