POIMINTOJA KURKIJOKI-SEURAN TAPAHTUMISTA VUONNA 2015
Seuraavassa poimintoja vuoden 2015 tapahtumista. Tapahtumia esitellään tuoreimmasta vanhimpaan, mennään siis kalenterissa taaksepäin.

Kurkijokelaisten pikkujoulu Helsingissä 13.12.2015

Helsingissä Karjalatalolla vietettiin perinteistä kurkijokelaisten joulujuhlaa Lucianpäivänä 13.12.2015. Vaikka jo edellisvuodesta olisi pitänyt ottaa opiksi, tunnelma oli turhankin tiivis:  joulu- ja kurkijokimieliset juhlijat kun eivät tahdo Viipuri-saliin enää mahtua. Väkeä oli runsaat 70. Kuvassa alla juhlayleisöä asettumassa Viipuri-saliin.     

Yhteinen joululaulu ja Ermo Äikään perinteinen joulupuhe virittivät tunnelmaan. Oboetaiteilija Aale Lindgren esitti oivallisia sovituksiaan tutuista kappaleista. uula Korolainen lausui omaa runotuotantoaan: kuultiin mm. sykähdyttävästi alkuperäisestä nuoresta Luciasta Sisiliassa. 

Aale Lindgren

Tuula Korolainen

Opettaja Heikki J. Matikainen (Ahti Kurri) kuulustelee kotiläksyä.

Kun joulupuurosta ja muista emäntien ahkeroimista antimista oli nautittu, "Kiertelevä Teatteriseurue" sattui edellisvuoden tapaan paikalle. Näytelmä "Oppitunti Lopotin kansakoulussa v. 1885" johdatti yleisön 1800-luvun lopun Kurkijoelle. 

Opettaja Heikki Matikanen piti joulunalustuntia oppilailleen.Kotiläksynä olivat olleet palmupuut ja muut "Afriikan ihmeellisyydet". Liikuntatunnilla opiskeltiin luistimista oppikirjan ohjeiden mukaisesti. Kiertelevä Teatteriseurue paljastui Kurkijoki-Seuran johtokunnaksi. 

Oppilaat (vas. Kaija Koivusalo, Heljä Suveri, Kari Raitio, Lauri Pölkki, Veikko Repo) pohtivat "dadel-palmun ja kokospalmun eroja".

Opettaja Matikainen näyttää, miten "oikealla jalalla hieman liukahellaan, kuitenkin vielä ilman askeloimatta".

Yhteis- ja yksinlaulujen jälkeen (Arja Rahiala miehensä Esa Erolan säestämänä) arvottiin runsas arpajaispöytä kotiinviemisiksi. Ja lopuksi tietysti: Maa on niin kaunis sekä Karjalaisten laulu.
___________________________________________________________________________________

Kurkijokelaisten pikkujoulu Loimaalla 7.12.2015

Ensimmäisen kerran Kurkijoki-Seuran historiassa seura järjesti Kurkijokelaisten joulujuhlan myös Loimaalla. Tilaisuuden pitopaikkana hyödynnettiin Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiirin kuukausitapaamiseensa varaamaa Loimaan kaupunginvaltuuston kokoussalia. Saviseudun kurkijokelaisia tuli mukavasti ensi kertaa järjestettyyn tapahtumaan: väkeä oli runsaat 60.

Seuran tervetulotoivotusten jälkeen käytiin joulupöytään: syötiin puurot, juotiin kohvit. Joulupuheen piti kaikkien kurkijokelaisten tuntema kotiseutuneuvos Eino Vepsä. Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen oli kutsuttu kunniavieraaksi "työpaikallaan" järjestettyihin juhliin. Hän kiitti vuolaasti kutsusta ja siitä rikkaudesta, jonka kurkijokiset ovat Saviseudulle tuoneet. Juhlaväki adoptoi yksimielisesti Tarjan "kurkijokelaiseksi".    

Kotiseutuneuvos Eino Vepsä pitää joulupuhetta juohevaan tapaansa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen "adoptoitiin" kurkijokelaiseksi kaikin tuomariäänin.

"Sukututkimuspiirin kuukausitapaaminen 10 minuutissa" selvitti, mitä tapahtui Kurkijoella,  kun "joulukuusi poltettiin" tai kysyttiin "onks Tahvana koton?". "Tonttu" -joululaulun tarinan taustaan tutustuttiin sanoin, kuvin ja itse se laulamalla.
Kiertelevä Teatteriseurue oli hankittu esittämään tuttu joulukuvaelma Tiernapojat. Se oli sovitettu esiintyjille sopivaksi - tavanomaisen kokoonpanon lisäksi seurueeseen kuului lääkintähenkilö ja kovaääninen kuiskaaja. Kiertelevä Teatteriseurue osoittautui Kurkijoki-Seuran johtokunnaksi.   

Kiertelevän Teatteriseurueen kokoonpano, vasemmalta: tähtipoika Riitta Sainio, Murjaanien kuningas Heljä Suveri, "lääkintähenkilö" Veikko Repo, knihti Lauri Pölkki, Herodes Ahti Kurri. Kuvasta puuttuu "kovaääninen kuiskaaja" Kaija Koivusalo. (kuva Kurkijokelainen-lehdestä)

Ennen arpajaisia kuultiin trubaduuria kitaroineen. Hän oli Klaus Kilpi, joka haitarillaan säesti myös illan yhteslaulut. Lopuksi laulettiin Maa on niin kaunis ja tietysti Karjalaisten laulu. 

Joulujuhlan päätteeksi Karjalaisten laulu.

___________________________________________________________________________________

Neuvottelumatka Kurkijoelle 23-26.11.2015

Kurkijoki-Seura on kahtena vuonna anonut ja saanut valtion apurahaa Kurkijoen vanhojen suomalaisten hautausmaiden kunnostamiseen. (Katso kuvaus kesän 2015 talkoomatkasta alempana). Hautausmailla tehtävistä toimenpiteistä (ja paikallisen talkooavun saamisesta) on sovittava ennakolta Kurkijoen viranomaisten ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Marraskuussa 2015 Kurkijoki-Seuran ja Kurkijoki-Säätiön "lähetystö" teki tällaisen neuvottelumatkan Kurkijoelle esitelläkseen kesän 2016 talkoomatkan suunnitelmia. 

Kunnan johdon kanssa otettiin esille myös kirkonmäellä käynnistynyt ortodoksikirkon rakennustyö, joka käynnistyi vastoin Karjalan tasavallan kulttuurimimisteriön suojelupäätöstä. Kurkijoki-Seura ja Kurkijoki-Säätiö lähettivät asiaa ihmettelevän ja selitystä peräävän kirjelmän ministeriölle ja muille ao. tahoille. (lisäys helmi/2016: kirjelmän johdosta työt kirkonmäellä keskeytettiin toistaiseksi lisäselvitysten ajaksi).      

Kaivurin jälkiä Kurkijoen kirkonmäellä. Luterilaisen kirkon muistoristi on poistettu.

Kurkijoen suurimman yrityksen (Kala-Ranta yhtiöt) johtajaa tapaamassa. Toivottavasti saamme talkooapua hautausmaalle myös tulevana kesänä.

____________________________________________________________________________________

Kurkijoen pitäjäjuhla Loimaalla 8.- 9.8. 2015 

Kurkijoki-Seura osallistui perinteisesti pitäjäjuhlien suunnitteluun ja toteutukseen Kurkijoki-Säätiön kanssa. 

Aila Molarius ja Heljä Suveri Kurkijoki-Seuran myyntipisteessä.

Kurkijoki-Seuran esitetaulu houkuttelee väkeä.

________________________________________________________________________

Karjalaiset kesäjuhlat Hyvinkäällä 13-14.6.2015

Karjalaisilla kesäjuhlilla Hyvinkäällä: sukututkimus-pisteessä Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiristä Veikko Repo (istuu) sekä Ahti Kurri ja Harri Kekki .

Kesäjuhlien juhlamarssin lippulinnassa Kurkijoki-Seuran lippua kantaa Ahti Kurri, edessään kyltinkantajana Kari Raitio.

____________________________________________________________________________________

Johtokunnan kokous Karjalaisten kesäkodilla 11.6.2015

Kesäkuinen Kurkijoki-Seuran johtokunnan kokous pidettiin Karjalaisten kesäkodilla Helsingin Jollaksessa. Kurkijoki-Seura on jäsenenä ja toimii Pääsky Ry:ssä, joka ylläpitää kesäkotia. Se sijaitsee rantasaunoineen upealla paikalla meren rannalla ja on kaikkien karjalaisten käytettävissä. Sinne pääsee myös Kauppatorilta lähtevällä laivaristeilyllä. Hinnoista alennusta Kurkijoki-Seuran jäsenille. 

Johtokuntaa töissä kesäkodin verannalla: pöydän päässä puheenjohtaja Pirjo Laukkanen, vasemmalta Veikko Repo, Lauri Pölkki, Kaija Koivusalo, Kari Raitio.

Puheenjohtaja osoittaa suuntaa. Kokoustauolla vasemmalta Lauri Pölkki, Kari Raitio, Veikko Repo, Pirjo Laukkanen, Heljä Suveri.

______________________________________________________________________________________

Evakko-patsaan paljastus Karjalatalolla 5.6.2015

Evakkoäiti lapsineen

Kurkijoki-Seura oli paikalla, kun Evakkoäiti-patsas paljastettiin Karjalatalon sisäänkäynnin edustalla. 
______________________________________________________________________________________

Talkoomatka Kurkijoen keskimmäiselle hautausmaalle 1.-4.6.2015

Seuran toimihenkilöitä ja jäseniä oli mukana Kurkijokelainen-lehden upealla hautausmaiden kunnostukseen keskittyvällä talkoomatkalla. Kurkijoki-Seuran anomalla valtion apurahalla toteutetut opas- ja infotaulut (suomeksi ja venäjäksi) kiinnitettiin keskimmäisen hautausmaan paarihuoneen seinään. Hautausmaan polut  merkittiin maastoon. Runsaasti paikallisia asukkaita oli tullut mukaan raivaustalkoisiin. Kurkijokeen suurimman yrityksen, kalanviljelyslaitos Kala-Rannan kauhakuormaaja miehistöineen hääri talkoissa kokonaisen päivän.   

Muonitustauko hautausmaan kunnostustalkoissa. Keitto maistui niin "entisille" kuin nykyisille kurkijokelaisille.

Presidentti Lauri Krstian Relanderin vanhempien ja isoäidin hautakivet talkoolaisten esiinkaivamina ja puhdistamina.

Raivattiin upea näköalapaikka keskimmäisen hautausmaan kulmaukseen, lähelle entistä rippikoulutupaa: Soskuanjoen suoran osuuden päässä häämöttävät Seikkulan koski ja myllyt.

Omaisten hautapaikoille opastavat kartat ja hautausmaan historiasta kertova infotaulu kiinnitettiin paarihuoneen seinään.

______________________________________________________________________________________

Kevätretki Tampereelle 12.5.2015

Museokeskus Vapriikki. Kuva: Ritva Leino

Seuran vuotuinen kevätretki suuntautui tällä kertaa Tampereelle. Retken yksi tavoite oli tutustua aktiiviseen Tampereen seudun kurkijokelaiset -toimintaryhmään. Museokeskus Vapriikissa tutustuttiiin "Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla" -näyttelyyn. Kirjastotalo Metsossa tavattiin Tampereen seudun kurkijokelaisia, jotka olivat kutsuneet paikalle Lassi "Veikonpoika" Hakulisen. Lassi kertoi uusimmasta kirjastaan "Laatokan sini - romaani suurilta vesiltä", jonka tapahtumat sijoittuvat mm. Kurkijoelle. 
______________________________________________________________________________________

15.4. ja 23.4.2015: Arkkitehti Netta Böökin esitelmät Kurkijoen kirkonkylän arkkitehtuurista

Kurkijoen kirkonkylän arkkitehtuurista väitöskirjaa valmisteleva arkkitehti Netta Böök kertoi Karjalatalolla 24.4.2015 Lopotin arkkitehtuurista. Esityksen kaari kulki 1700-luvulta aikaan ennen talvisotaa, mutta pääpaino oli kirkonkylän rakennusarkkitehtuurin kulta-ajassa, 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun. 

Loimaan kaupungintalolla järjetettyyn tilaisuuteen hän oli yllättävän sairastumisen vuoksi estynyt tulemasta. Kuulijakunta sai kuitenkin aimo annoksen tietoutta Kurkijoen kirkonkylästä, kun Tapio Nikkari esitteli Lopottia runsaan valokuva-arkistonsa avulla. 

Kurkijoen kirkonkylä raitteineen on luovutetun Karjalan parhaiten säilynyt kirkonkylämiljöö. Ei ole myöskään tavanomaista, että maalaiskirkonkylän rakennusarkkitehtuuriin on jättänyt leimansa jopa kolme tunnettua arkkitehtia: Theodor Höijer on suunnitellut maanviljelysoppilaitoksen rakennuksia entisen hovin alueelle, Lars Sonckin tunnetuin teos alueella oli hänen veljellensä asuintaloksi piirtämä "Sonckin talo" ja v. 1991 palaneen kirkkomme piirsi F.A. Sjöström.       

Puheenjohtaja Pirjo Laukkanen toivottaa kuulijat tervetulleiksi Karjalatalon esitelmätilaisuuteen.

Arkkitehti Netta Böök kertoo viimeistä kirkkoamme edeltännen kirkon arkkitehtuurista. Tämä kirkko purettiin uuden tieltä 1880-luvulla.

_________________________________________________________________________________________

Kurkijoki-Seuran vuosikokous 1.3.2015

Karjalan Liiton myöntämää hopeista kunniamerkkiä kiinnitetään Veikko Revon rintapieleen.

Kurkijoki-Seuran vuosikokous oli Karjalatalolla 1.3.2015. Toimintakertomus ja tilit vuodelta 2014 sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 hyväksyttiin. Seuran hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pirjo Laukkanen. Hallituksen jäseninä jatkavat Kaija Koivusalo,  Ahti Kurri, Lauri Pölkki, Kari Raitio ja Heljä Suveri. Kiitettiin johtokunnasta pois jättäytyttä Tapio Nikkaria työstä johtokunnassa. Tapion tilalle valittiin Veikko Repo. 
______________________________________________________________________________________

3.2.2015: Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström 50 v

Marjo Matikainen-Kallström kuuntelee vaskipuhaltajien hänelle tarjoilemaa "Vaaleanpunaista shappanjaa".

Kurkijoki-Seura kävi onnittelemassa Marjoa hänen 50-vuotispäivänään 3.2.2015 Karjalatalolla.

Marjolle ojennettiin lahjaksi kurkijokelaisen perinnemallin mukaan kudotut villasukat, joille Marjo totesi löytyvän kovasti käyttöä kotosalla. Samalla kiitimme olympiavoittaja Marjoa kaikkien olympiavoittaja Veikko Hakulisen synnyinkuntalaisten puolesta niin työstä karjalaisuuden hyväksi kuin niistä elähdyttävistä hetkistä, joita hän meille hiihtourallaan tarjosi.

Kurkijoki-Säätiön puolesta ojensimme Marjolle lahjaksi uunituoreen Kurkijokelainen-lehden ja Kurkokelaisen vuosikerran vuodeksi 2015.