Tapahtumia vuonna 2013

Kurkijoki-Seuran pikkujoulu 8.12.2013

Kari Rahiala

Kurkijoki-Seuran perinteinen joulujuhla kokosi runsaasti kurkijokisia Karjala-talon Viipuri-saliin. Kari Rahiala totesi tervehdyspuheessaan, että tähän jouluiseen hetkeen tapahtumiltaan päättyvä Kurkijoki-Seuran vuosi on ollut toimelias ja tuloksellinen. Vuoden aikaansaannoksia on mm. Kurkijoen kirkkoa ja kirkonkylää 3-ulotteisesti esittelevä DVD, joka on herättänyt kiinnostusta ja saanut paljon kehuja ja kiitosta.

Esiintymistila kävi ahtaaksi, kun Karelia-kuoro koko komeudessaan yllätti astelemalla arvokkaasti sisään ja ilahdutti kurkijokisia laulullaan. Kuoron johtaja ennakoi aivan oikein, että esityksen jälkeen kuoro olisi taputettu uudelleen sisään - saimme nauttia encore-numerosta saman tien.

Karelia-kuoro

Ohjelman tarinaosastolla oltiin sodan ajan tunnelmissa. Päivän ansiomerkin saaja Heljä Suveri luki meille "kenttäpostia Syväriltä" ja Kaija Luoto kertoi neitosesta, joka vetäytymisvaiheessa oli unohtua Viipurin lähistön pikku asemalle junia ohjaamaan, kunnes paikalle osunut upseeri lähetti neitokaisen pyöräilemään selustan suuntaan.  Molemmat kertoivat läheisistään.  Eeva Härön luontevasti karjalan murteella lausumat runot löysivät kuulijansa.  Yhtä runoista vapaasti lainaten "kauniist kalkatti Eevankii kiel" (katso kuvat alla).

Kaija Luoto

Eeva Härö

Lauluesityksillään yleisöä viihdyttänyt basso Jaakko Toiviainen oli toisen polven esiintyjä Kurkijoki-Seuran tilaisuuksissa. Hänen isänsä Eino Toiviainen toimi aikoinaan mm. Kurkijoki-Seuran puheenjohtajana.

Toisen polven esiintyjä joulujuhlassa oli myös Ermo Äikää - ei ensimmäistä eikä juhlassa annetun lupauksen myötä lähestulkoon viimeistäkään kertaa. Tämän kertaisessa joulupuheessaan hän tutkiskeli jouluevankeliumissa esiintyvän "majapaikka" -ilmaisun sanomaa ja olemusta. Teema johdatti kuulijat pohtimaan niin jouluvirren "tee asunnokses sydämein" -tekstiä kuin Kassu Halosen/Vexi Salmen "sydämeeni joulun teen"-ilmaisua.  Ermo Äikään isä, kurkijokelainen urkutaiteilija Tauno Äikää, istui aikoinaan monesti pianon ääressä Kurkijoki-Seuran joulujuhlissa. 

Jaakko Rouhiainen

Ermo Äikää

Yhteiset joululaulut loivat tunnelmaa. Joulupuuro ja kahvipöydän antimet maistuivat iltapäivän kääntyessä lopulleen. Välitön karjalainen kalkatus vaimeni, kun jatkettiin kunniamerkkien jaolla. Tunnustukseksi karjalaisuuden edistämiseksi tekemästään työstä Kari Raitio sai hopeisen ja Heljä Suveri pronssisen Karjalan Liiton ansiomerkin.

Hellikki Mattlar lahjoitti Kurkijoki-museon kokoelmiin kaksi kaunista villaista hartiahuivia. Ne ovat osoitus vätikkäläisen Katri Kylliäisen käden taidoista. Luovutus tapahtui Katrin kudontaharrastukseen liittyneen hauskan kertomuksen siivittämänä. Nuori kitaristi Sauli Saarnio johdatti kuulijat sitten klassisella kitarallaan hetkeksi latinalaisamerikkalaisiin aatoksiin. 

Hellikki Mattlarin lahjoittamat hartialiinat Marja-Liisa Laineen (vas) ja Riitta Sainion harteilla.

Sauli Saarnio

Arpajaisvoitto etsii onnellista omistajaansa

Arpajaispöytä oli houkutellut illan mittaan itse kunkin arpaostoksille.

Kun "lahjat" oli jaettu, yhteinen Karjalaisten laulu päätti leppoisan juhlahetken.

Kurkijoen kirkko -DVD:n esittelytilaisuus 16.11.2013 Turussa

Kirkko-DVD


Kurkijoen kirkko paloi vuonna 1991, kesken kurkijokelaisten käynnistämän kunnostyön. Kurkijoki-Seuran tuottama DVD-esitys mahdollistaa vierailun kirkon sisälläkin myös niille, jotka eivät pyhätössä ehtineet käydä sen palvellessa kurkijokelaisia ennen evakkoon lähtöä. Pietarin Eremitaasin 3D-mallintjan Pjotr Skoblikovin toteuttama 3-ulotteinen mallinnus kirkosta antaa mahdollisuuden astua kirkkoon sisään, kävellä käytävää kohti alttaria, pysähtyä ja antaa katseensa kiertään ympäri kirkon sisäinteriööriä - alkuperäisessä asussaan. .

DVD sisältää myös mallinnuksen kirkosta ulkoapäin sekä kuvakertomuksen kirkonkylästä ennen sotia.    
Kurkijoki-Seuran marraskuussa järjestämään DVD:n esittelytilaisuuteen Turun Forum Marinumissa saapui 70 kiinnostunutta katsomaan ja kuulemaan esitystä DVD:stä ja sen toteuttamisesta.  

Tarkkaavaista yleisöä kuuntelemassa esitystä 3-ulotteisesta Kurkijoen kirkko-DVD:stä