Tampereen Seudun Kurkijokelaiset

Tapio Nikkarin siirryttyä rivijäseneksi Tampereen seudun kurkijokelaisten kokoonkutsujana toimii kolmikko Erkki Kare, Tero Vehviläinen ja Ilona Ketonen. 

Ota yhteyttä: erkki.kare@gmail.com 

_______________________________________________________________________________________
Seuraavassa on kuvattu Tampereen Seudun Kurkijokelaiset -ryhmän syntyä ja sen toimintaa yli 25 vuoden aikana. Tervetuloa mukaan! Kokoonkutsuja on Tapio Nikkari (tapio.nikkari@fimnet.fi, 050-330 1806).  

Kokous Rautatieläisten talolla 15.11.1986

Kurkijoki-Seura järjesti yhdessä Tampereella asuvien kurkijokelaisten kanssa 15.11.1986 illanvieton rautatieläisten seuratalolla Tampereella opettaja Olavi Kallioniemen aloitteesta. Runsasohjelmaiseen ja lämminhenkiseen tilaisuuteen oli saapunut nelisenkymmentä entistä kurkijokelaista, joista alun toistakymmentä tuli Helsingistä ja väliasemilta. Seuran johtokunnan puolesta Aune Raitio ja Eino Toiviainen selostivat seuran toimintaa pääkaupunkiseudulla sekä Lappeenrannan alaosastosta saatuja kokemuksia.  Tilaisuuden päätteeksi Tampereen kurkijokelaiset keskustelivat oman alaosaston perustamistarpeesta ja mahdollisista jatkotoimista sekä valitsivat Olavi Kallioniemen ja Aila Normilan kehittelemän asiaa eteenpäin.


Tampereen alaosasto perustettiin Tampereen kaupunginkirjaston kokoushuoneessa 17.3.1987 pidetyssä kokouksessa ja sai nimekseen Tampereen Seudun Kurkijokelaiset. Puheenjohtajaksi valittiin Olavi Kallioniemi. Perustamiskokouksessa pääseuraa edustivat johtokunnan jäsenet V.O. Hakulinen, Aino Jakonen ja Aune Raitio, jotka lausuivat alaosaston tervetulleeksi Kurkijoki-Seuran yhteyteen ja toivottivat sille menestystä toiminnassaan.

Kokous 17.10.1989

Kokoonkutsujana toimi vuoteen 2002 saakka Olavi Kallioniemi ja siitä lähtien Tapio Nikkari. Toiminnasta on vuosittain lähetetty kertomus pääseuraan, ja kokouksista on raportoitu myös Kurkijokelainen-lehdessä. Kokouksia on pidetty yksityiskodeissa, kahviloissa, UKK-instituutissa, Tampereen Karjala-Seuran huoneistossa ja varsin usein pääkirjasto Metsossa. Vuonna 2005 osallistuimme "emoseuran" joulujuhlaan Karjala-talolla kuuden tamperelaisen voimin. Vuonna 2007 vierailimme yhdessä pääseuran kanssa Kangasalan Äijälässä. Vuonna 2008 kutsuivat Marjatta Auvinen ja Raija Sainio meidät Lempäälään, Himminnaapurin juttutupaan. Vuonna 2011 meillä oli tilaisuus tutustua grafiikanpaja Himmelblau'hin Ilona Ketosen kutsusta ja opastamana.

Kokous pääkirjasto Metsossa 27.11.2003

Elma Kokkonen keittää kaurakiisseliä kurkijokelaisille 18.5.2004

Yksityiskodeissa pidetyistä kokouksista mainittakoon mm. vuoden 2002 kevätkokous Irma ja Eero Mäkikosken luona Elianderinkadulla, vuoden 2003 kevätkokous Marja ja Tapio Nikkarin kodissa Kuninkaankadulla sekä vuoden 2004 kevätkokous Elma Kokkosen luona Kalkussa; Elma keitti meille kahvin lisäksi maukasta kaurakiisseliä. 

Kokous Metsossa yhdessä Kurkijoki-Seuran johtokunnan kanssa 29.5.2012. Kari Rahiala esitelmöi.

Kokousten tärkein anti on aina ollut ystävien tapaaminen sekä muistojen, uutisten ja ajatusten vaihto. Ohjelmallisesta puolesta mainittakoon Olavi Kallioniemen esittämät eloisat muistelot Elisenvaarasta ja evakosta sekä Tapio Nikkarin kuvaesitykset entisestä Kurkijoesta. Kokouksissamme ovat vierailleet ja esitelmöineet Kurkijoki-seurasta tai -Säätiöstä mm. Mauri Rastas v. 2000, Eino Vepsä v. 2001, Sakari Karsila ja Veikko Repo v. 2010, Niina Lehmusjärvi v. 2011 ja Helena Sulavuori toukokuussa 2013. 

Kevätkokouksessamme 2012 vieraili Kurkijoki-Seura ry:n johtokunta Sakari Karsilan johdolla sekä Kari Rahiala, joka kertoi omasta kurkijokelaisuudestaan sekä piti esitelmän vanhoista esineistä ja niihin liittyvistä tarinoista. Seuran sihteeri Maiju Salakari kirjasi kokousmuistioon: "Osanottajat olivat erittäin tyytyväisiä tilaisuuden antiin ja välittömään tunnelmaan." Kokoukseemme 26.11.2013 on Riitta Sainio luvannut tulla kertomaan mm. kotiseutumatkoista.

Tampereen Seudun Kurkijokelaiset kokivat suuren menetyksen Olavi Kallioniemen menehdyttyä kävelylenkillään 6.3.2010. Hautajaisissa Tampereen Lamminpäällä 3.4.2010 laskivat seuran ja alaosaston kukkalaitteen Sakari Karsila, Kari Rahiala, Riitta Sainio ja Tapio Nikkari.

 


Kuvateksti

Tampereen seudun kurkijokelaisia kirjastotalo Metsossa valmistautumassa seuraamaan Ahti Kurrin esitystä kurkiokelaisesta sukututkimuksesta.