Tapahtumia 2014

Kurkijokelaisten pikkujoulujuhla 7.12.2014

Karjala-talolle oli kokoontunut runsas lähes 90 hengen joukko: kurkijokelaisia, heidän jälkeläisiään, perheenjäseniä ja ystäviä.  

Sali oli ääriään myöten täynnä - ensi vuodeksi varataan suurempi! Ohjelma noudatteli perinteisiä linjoja. Tasokasta musiikkia oli runsaasti. Porvoon ortodoksinen kirkkokuoro lauloi useita tunnelmaan sopineita kappaleita -aluksi itsenäisyyspäivän tunnelmissa viipyen Finlandia-hymnin. Ermo Äikää kosketteli joulupuheessaan puhuttelevaan tapaansa joulun luonnetta. Taitavalla tavalla hän tarttui juontajana toimineen Ahti Kurrin teemaan: mieleeni tulee... Kuulijoita puhuttelevat sanat ja muistelukset syntyivät tässä ja nyt ilman käsikirjoituksia. Sen tuoreempia sanat eivät  olisi voineet olla.

Joulusatu kuului asiaan - hiitolalaiset terveiset toi sen myötä Margit Räsänen.

Musiikki kiersi mailmaa, kun ilmeikäs Amarone Brothers -kvartetti esiintyi. Kurkijokelaistaustaisia heistä oli kolme, tietenkin Kiiski-sukkuu. Väittivät, että kolmen vähähiuksisen kuontalot olivat yhteisen laulu-uran aikan siirtyneet neljännen veljeksen kiharaiseen päähän. Oli miten oli, niin ei kvartetin kenenkään jäsenen laulutaito ollut hiuksista kiinni. Loistavia esiintyjiä. Veljeksistä yksi sai vielä tyttärensä Silja Jaakonsalon viereensä pianon ääreen - saimme nelikätiset Hyvän Joulun Toivotukset. 

Kurkijoki-Seuran johtokunta uskalsi panna itsensä "likoon" ja marssi yleisön eteen kiertelevänä teatteriseurueena. Esitys kuulosti ajoittain Tiernapoikien laululta. Webmaster on jäävi arvostelemaan laatua.

Erilaisista jouluista eri puolilla maailmaa kertoili mielenkiintoisella, lennokkaalla tavallaan Esko Vepsä - kokemuksia riittää tällä Merimieskirkon kaikissa vanhan mantereen toimipisteissä toimineella miehellä. Hänen jälkeensä vielä Arja Rahialan yksinlaulua Esa Erolan säestyksellä - ja ylimääräisenä numerona saimme nauttia heidän tyttärensä Elina Erolan pianotaituruudesta. 

Tokha myö syötii joulupuuroo vätskynäsopan kans ja kohviakin juotiin. Niin jaksettiin olla. Yhteiset joululaulut Ari Sintosen säestämänä. Arpajaisiskii ol hyvin monenmoista tavaraa jaossa pienellä vastikkeella.

   

   

__________________________________________________________________________

Hautausmaamatka 27-30.10.2014

Pieni iskuryhmä Kurkijoki-Seuran ja Kurkijoki-Säätiön väkeä teki talkoomatkan Kurkijoen keskimmäiselle hautausmaalle. Matkan tavoitteena oli jatkaa alueen raivausta, laatia kunnostussuunnitelmaa ensi keväälle ja tavata paikallisia toimijoita hankkeesta kertomiseksi ja mahdollisen tuen saamiseksi.

Matka oli tuloksekas. Hautausmaan pääkäytävä paikannettiin, linjattiin ja avattiin moottorisahalla ja raivaussahalla koko pituudeltaan, jolloin alue jo hahmottuu paljon entistä paremmin. Lehdettömään aikaan alueesta sai kokonaisnäkemyksen ja resursseille mahdollinen kokonaissuunnitelma oli luonnosteltavissa. Raivaamalla on mahdollista saada hautausmaan luonnonkaunis sijainti Soskuanjoen silmukassa sijaitsevalla harjanteella esiin. Opastauluin ja viitoituksin helpotetaan omaisten hautapaikkojen ja hautakivien paikantamista kotiseutumatkoilla. Niin Kurkijoen kunta, Kala-Ranta -yhtiö kuin Kurkijoen hyväntekijöiden Säätiö suhtautuivat myönteisesti suunnitelmiimme ja lupasivat apua ("tekniikkaa") ensi kesän talkoisiin.  

hautausmaa_raivaussaha2.jpg

Raivaussahalla syntyy tehokasta jälkeä keskimmäisen hautausmaan pensaikkoihin.

hautausmaa_soskuanjoki_seikkulan_koski2.jpg

Näkymä hautausmaan tuvan ("rippikoulutuvan") tienoilta Soskuanjoen uomaan. Seikkulan kosken alakuohuja häämöttää näkymän päässä. 

Talkoomatka: Kurkijoen "uuden" hautausmaan "peruskartoitus"

Aiemmin kerroimme kesäkuun talkoomatkan aikana tehdystä työstä "keskimmäisellä" hautausmaalla. Matkan aikana Tapio Nikkari kiersi GPS-laitteensa kanssa "uutta" hautausmaata ristiin rastiin. Tuloksena hautausmaan kartoitus ja asemointi tavalla, joka tulee jatkossa ilahduttamaan suuresti omaistensa hautapaikkoja uudelta hautausmaalta etsiviä. Kurkijoki.fi -sivustolla on Tapion kuvaus tästä hautausmaavaelluksestaan, sen yhteydessä syntynyt GPS-kartta ja , topografikartta uuden hautausmaan sijainnista sekä valokuva Elisenvaaran pommituksenuhrien siunauksesta joukkohautaan. 

Kurkijoen pitäjäjuhla 9.-10.8.2014.

kyselyarvonta.jpg

Kurkijoki-Seura osallistui luonnollisesti Kurkijoen pitäjäjuhliin Loimaalla 9.-10.8.2014. Samalla yleisöltä kysyttiin lomakkeella, mitä odotuksia seuran toiminnalle on.
 
Vastanneiden kesken arvottiin kirjapalkintoja. Särkijärven kyläkirjan saivat arvonnassa Pirjo Junno Oulusta ja Tiina Lehto Alastarolta, kurkijokelaisen valokuvaaja Pekka Kyytisen elämänkerran Saini Repo Loimaalta, Heli Kulmanen Säkylästä ja Kaarina Sikiö Mellilästä.

Onnea voittajille ja kiitokset kaikille mielipiteillään seuran toimintaa viitoittaneille!  

Kurkijoen hautausmaat, talkoomatka ja kunnostusapuraha

Lähinnä Kurkijokelainen-lehden järjestämien kotiseutu/"talkoo"matkojen yhteydessä on viime vuosina kunnostettu Kurkijoen hautausmaita, käytännössä nk. keskimmäistä hautausmaata. Maahan hautautuneita hautakiviä on paikannettu ja kaivettu esiin haudan tunnistamiseksi, risusavottaa pidetty, paarihuoneen (hautausmaan portin) kattoa kunnostettu jne. Tietoa hautausmaista ja paikannetuista haudoista löytyy www.kurkijoki.fi -sivustolta. Suuri osa hautakivistä on sitten kurkijokelaisten evakkoonlähdön viety muihin tarkoituksiin ja esim. aikoinaan yleiset takorautaristit leikattu sulattojen ruuaksi. Kurkijoki-Seura anoi keväällä valtionavustusta hautausmaiden kunnostamiseksi ja sitä saatiin 700 euroa. Ei iso summa, mutta paljon tyhjää parempi. Yhteistyössä Kurkijoki-Säätiön kanssa pohditaan ja päätetään, miten avustus tähän tarkoitukseen tehokkaimmin käytetään.

Talkootyöstä kertovia kuvia kesän 2014 matkalta. Kurkijoki-seuralaisia oli mukana Kurkijokelainen-lehden järjestämällä matkalla. Taskisten hautakivi oli todella hyvin säilynyt maahan hautautuneena. Kanttori Walleniuksen kookas kivi saatiin nyt taljan avulla käännettyä.

hautausmaa_20141.jpghautausmaa_20142.jpg

hautausmaa_2014_kanttori_walleniuksen_hautakiven_kaanto_2014.jpg

Onnistunut retki Mustialaan

Kolmisenkymmentä seuran jäsentä kävi tutustumassa kauniina toukokuun päivänä Mustialan hienoon kulttuuriympäristöön, Mustialan maatalouskoulutuksen historiaan ja nykypäivään eli Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelumahdollisuuksiin.

Matka livahti liukkaasti. Kari R. sai heti alkuun pienen mutkan ja käytiin ohiajokatselmuksella Hesperian katujen kohdalla L.K.Relanderin muistopatsaalla. Matka sujui leppoisasti ja mikin kautta ohjelmaakin  järjestyi spontaanisti ilman etukäteisjärjestelyitä. Karikin veti henkeä välillä ja infoa jakoivat muutkin matkalaiset.

Tulokahvit juotiin historian havinan täyttämässä Oluttupa Iso Piipussa. Vilkas kurkijokelainen juttelu oli heti käynnissä jota kahvi vielä vauhditti. Jokunen ehti siemaista myös paikan perinteistä tuotetta ennenkuin oppaamme Lassi Puupponen suorastaan tempaisi meidät museoon vanhoja maatalouden työkaluja tutkimaan jne. Oppaan ehtymättömän tietovaraston ja mukaansa tempaavan jutustelun myötä museon näyttely vei meitä aikaan, jolloin maatalouden pitkäaikaiset työvälineet ja tarvekalut kehittyivät puuajasta rautakauteen, risukarhista raudoitettuun sahraan ja auraan. Tarkaavainen katselija-kuulija huomasi, että kyläsepän 1800-luvun puolella takomat äeksen jousto- tai jäykät piikit muistuttivat yllättävän paljon nykyäikaisten muokkausvälineiden piikkejä ja teriä.

Vaikka matkalaisissa ei ollut iän puolesta maatalouskoulutukseen pyrkiviä, oli Lassi Puupposen kuvaus HAMK:n koulutustarjonnasta hyvää yleistietoa isovanhempien levitettäväksi vaikka jälkipolville.

   

Karjalan Liiton ansiomerkit

Karjalan Liitto jakoi vuosikokouksensa juhlaillaisella   Karjalan Liiton kultaisen  ansiomerkin  Kurkijoki-Seuran johtokunnan puheenjohtajalle Sakari Karsilalle sekä johtokunnan jäsenelle prof. Tapio Nikkarille tunnustuksena karjalaisuuden hyväksi tehdystä työstä. Seuran jäsenet onnittelevat lämpimästi molempia. Kiitokset Sakarille pitkäaikaisesta johtokunnan luotsauksesta.

Tutustumassa Elävän kuvan museoon

Kurkijoki-Seura katseli johtokunnan kokouksen jälkeen 26.2.2014 Elävän kuvan museon studiossa museon johtajan Lauri Tykkyläisen johdolla valokuvaaja Pekka Kyytisen kuvaamia filmejä vuodelta 1939.  Tapahtumaan oli saapunut  valokuvaajan sukulaisia mm.  sisaren Elsa Poutasen (o.s. Kyytinen)  ja puolisonsa Mikko Poutasen tytär Sirkka Poutanen. Kuvassa Kari Rahiala kertoo Sirkalle jotain ehtymättömästä muististaan. Myös Pekka Kyytisen toisen sisaren Aino Torikan (o.s. Kyytinen) ja puolisonsa Juhana Torikan jälkipolvea oli saapunut mielenkiintoiseen tapahtumaan.